Oeps, deze browser wordt niet meer ondersteund.
Verouderde browsers kunnen jouw computer blootstellen aan veiligheidsrisico's. Om de beste ervaring te krijgen met het gebruik van onze site, kan je best werken met een nieuwere browser. Klik op één van de icoontjes om een nieuwe browser te installeren.
Psychotherapie Goedele

Contextuele therapie

Soms wordt je gedrag in het heden bepaald door patronen die je tijdens je leven hebt aangeleerd (vaak sinds je kindertijd) en die moeilijk te doorbreken zijn door ‘anders le leren denken’. Ze zitten zo diep dat het verkeerd aanvoelt als je bijvoorbeeld grenzen stelt en niet doet wat men van je verwacht. Meestal is dan je ‘balans van geven en nemen’ verstoort. Dit kan komen omdat er zich kwetsuren hebben afgespeeld in je jeugd. Zo ontstaat het gedrag van het perfecte kind, de zondebok, het zwarte schaap, het afhankelijke kind. (parentificatie)

Inzicht in deze processen doet je begrijpen hoe je jezelf en andere mensen waarneemt:
  • ‘Ik moet het allemaal zelf doen, op een ander kan ik niet rekenen’
  • ‘Ik ben niks zonder een ander, ik kom tot niks alleen’
  • ‘Ik heb het altijd gedaan, dus ik doe niks meer’
  • ‘Het is altijd mijn schuld als er iets misloopt. Ik moet altijd mijn uiterste best doen.’

Dergelijke manieren van kijken naar jezelf en andere mensen, hebben vaak een contextuele achtergrond (parentificatie). Dan kiezen we geen cognitieve gedragstherapie, maar gaan we verder met contextuele therapie.

Betrokken relatie

Tussen jou en mij bestaat een vertrouwensrelatie. Dit betekent dat alles wat er gezegd wordt in de therapieruimte blijft. Ik ben gebonden aan het beroepsgeheim.

Integratief werk
Niet énkel gedragscognitief aan de slag gaan maar een gedragscognitief schema aanvullen met methodieken die je ademhaling als hulpbron gebruiken, je doelen visualiseren, je gezinssituatie verkennen…
Cognitieve gedragstherapie

We werken met het 7G schema. Zeven woorden die beginnen met de letter G: Gebeurtenis, Gewaarwording, Gedachten, Gevoelens, Gedrag, Gevolg, Groei. Het is een soort zelfobservatieschema.

 

Contextuele therapie

Soms wordt je gedrag in het heden bepaald door patronen die je tijdens je leven hebt aangeleerd (vaak sinds je kindertijd) en die moeilijk te doorbreken zijn door ‘anders te leren denken’.

Niet énkel praten
Heb je de indruk dat je door ‘praten’ niet verder komt, of kan je niet goed verwoorden wat er in je leeft, dan helpen andere methodieken. Je praat niet over, maar je ervaart in het hier en nu.
Systemisch inzicht
Inzicht krijgen dat niet A de oorzaak is van B of net andersom, maar dat het om de interactie gaat. Oorzaak-gevolg redenering leidt vaak tot patstellingen en schuldgevoelens.

Benieuwd hoe ik je kan helpen?

Samen gaan we aan de slag met je problemen. Je krijgt kapstokken waarmee je tussen de sessies aan de slag kan.